Kontakt

Čo vás trápi

Ako správne vybrať vodítko?

Obojok a vodítko patrí k základnému vybaveniu psa. Prakticky žiadny majiteľ sa bez týchto dvoch vecí nezaobíde. Špecializované obchody s chovateľskými potrebami a psie salóny ponúkajú celý rad vodítok. Pri výbere vodítka, by sme mali už vopred vedieť, k akému účelu ho budeme používať. Najčastejšie sa používajú tzv. Dvojité vodítka, ktoré sú pomocou dvoch karabín nastaviteľné prakticky na ľubovoľnú dĺžku. Sú vhodné pre pohodlné vychádzky s vaším psíkom, ale aj pre hodiny výcviku na kynologickom cvičisku. Dvojité vodítka sa vyrábajú z kože a nylonu. Ak kupujete tento druh vodítka, dbajte na to, aby nemalo ostré okraje. Tie by mohli prerezať kožu psa, alebo poraniť vašu ruku. Pokiaľ s vaším psom trénujete povely poslušnosti, odporúčame Vám skôr krátke povinne-cipovanie vodítko. Tieto vodítka merajú zhruba päťdesiat centimetrov. Sú vhodné predovšetkým pre veľké plemená psov, ktoré týmto spôsobom môžeme vodiť naozaj pohodlne. Pre výcvik psa sú tiež dôležité pracovné vodítka. Ich dĺžka sa pohybuje od jedného metra až po dvadsať i viac metrov. S pomocou pracovného vodítka cvičíme napr. neposlušné psy, ktoré prenasledujú cyklistov. Akonáhle sa pes rozbehne, povolíme vodidlo a necháme ho, aby ubehol pár metrov a pokúšame sa ho privolať hlasovými povelmi. Ak nezareaguje, tak krátko a silno trhneme vodítkom a dáme povel "Ku mne!". Dlhé vodítko je vhodné pre celý rad podobných problémov so správaním psa. Veľmi obľúbené sú pružné (navíjacie) vodítka. Ich dĺžka je premenlivá a môžeme ju nastaviť jednoduchým stlačením tlačidla. Tieto vodítka sú vhodné na každodenné prechádzky, pretože psík môže aspoň čiastočne pobehovať. Ak sa rozhodnete, že vášmu miláčikovi kúpite navíjacie vodítko, musíte sa riadiť jeho hmotnosťou. Navíjacie vodítka sa totiž vyrábajú v niekoľkých prevedeniach podľa hmotnosti psa. Výstavné vodítka sa vyrábajú z rôznych materiálov. Pri výbere samozrejme dbajte na to, aby bolo atraktívne, ale aby zbytočne neodvádzalo pozornosť od vzhľadu psa. Podľa našich skúseností sú na výstavách vhodnejšie jednoduché vodítka s kvalitným prevedením, než prehnane zdobené varianty. Výstavné vodítka nemajú spravidla takú životnosť a nie sú preto vhodné pre každodenné používanie.

Ako správne vybrať obojok?

povinne-cipovanie

Ak navštívite špecializovaný obchod, salón pre psi alebo výstavu psov, stretnete sa s ohromnou ponukou obojkov. Vyrábajú sa v mnohých veľkostiach, v nastaviteľnom, alebo pevnom kovovom prevedení. Vybrať si ten najkrajší nestačí, nie každý obojok, ohlávka, alebo postroj je vhodný pre všetkých psov. Na trhu v súčasnosti existuje niekoľko druhov obojkov z rôznych materiálov. Kožené obojky sú najvhodnejšie pre poslušné a vycvičené psy. Tieto obojky by mali byť u veľkých plemien utiahnuté tak, aby sa medzi obojok a krk psa vošla dlaň naplocho. Retiazkové sťahovacie obojky sa používajú predovšetkým k výcviku, pretože uľahčujú komunikáciu so psom. Správne zaobchádzanie s týmto obojkom vyžaduje skúsenosť. Nesprávnou manipuláciou často dochádza k otupeniu psa a zle nasadený obojok môže spôsobiť poranenie hrtana. Ozdobné obojky sa vyrábajú z nylonu, bavlny alebo zamatu. Sú určené pre výstavné účely a pre malé plemená psov. Hrudné postroje sa používajú u psov, ktorí veľa tiahnu alebo majú zdravotné problémy s krkom. Pri výbere obojku platí pravidlo, že by sme mali zobrať svojho miláčika so sebou.

Ako často kúpať svojho psa?

Pri kúpaní psa záleží na druhu srsti. Drsnosrtstí teriéry, ktorí sa trimujú, sem patrí napríklad Velsterier erdelteriér, foxteriér, west white teriér sa kúpu len zriedka a nikdy nie pred trimovaním, pretože sa srsť potom zle vytrháva. Ak sa psík zašpiní, stačí ho väčšinou osprchovať len čistou vodou. Pri kúpaní použite špeciálny šampón pre hrubosrsté plemená. Teriéry s mäkkou srsťou, ktorí sa strihajú, ako napríklad kerry blue teriér, soft-coated wheat teriér sa môžu kúpať podľa potreby. Pred výstavou by sa ale mali kúpať najneskôr štyri dni vopred, aby sa srsť stačila dostatočne zvlniť. Yorkšírsky teriér sa kúpe zvyčajne raz za tri týždne. Odporúčame na jeho hodvábnu srsť používať kondicionér. Pudla kúpeme vždy pred strihaním, teda zhruba v šiestom až ôsmom týždni. Ak je strihací rytmus osemtýždňový, odporúčame pudlov kúpať ešte medzi strihaním, teda raz mesačne.

Ako vybrať správny šampón?

Pri výbere šampónu by ste sa mali riadiť jeho zložením a druhom srsti. Šampón by mal mať neutrálne pH, aby sa vysúšaním psíkovi netvorili lupiny. Ošetrujúce šampóny, ktoré obsahujú povinne-cipovanie napr. lanolín (zabraňuje vysúšaniu srsti) a proteín (dodáva hebkosť a lesk), sú určené predovšetkým pre dlhosrsté plemená. Šampóny na hrubosrsté plemená srsť nezjemňujú a dodávajú naopak drsnosť srsti. Šampóny na čistenie za sucha neodporúčame používať dlhodobo, pretože nenahradia plne klasické mokré kúpanie, ale oceníte ich hlavne na cestách, alebo pri nečakaných situáciách.

Mali by s používať aj na psov kondicionéry?

Určite áno, pretože uľahčujú nielen rozčesávanie, ale aj ošetrujú srsť po vykúpaní, pôsobia antistaticky, dodávajú srsti hladkosť a lesk. A v neposlednom rade, srsť nadobúda po použití kondicionéru na objeme.

Akú kozmetiku môžeme ďalej dopriať svojmu miláčikovi?

Popri šampónoch a kondicionéroch nanášame po kúpaní na srsť rôzne druhy olejov. Výživné oleje sa hodia skôr pre dlhosrsté plemená. V praxi sa nám veľmi osvedčil norkový olej, ktorý pôsobí proti lámaniu srsti, podporuje zdravie rast a po použití uľahčuje ďalšiu úpravu. Lanolínový olej zase pomáha ošetriť narušenú štruktúru srsti. Oleje sa predávajú v spreji alebo sa v tekutom stave vtierajú do srsti. Medzi ďalšiu psiu kozmetiku patrí napr. púder pre úpravu srsti pred trimovaním, prípravky proti svrbeniu, pre ošetrenie škvŕn pod očami, alebo pre čistenie uší, ktoré odstraňujú ušný maz.

Mali by sme svojmu psíkovi tiež čistiť zuby?

Tak ako sa staráme o svoje zuby, mali by sme sa starať aj o zuby svojich miláčikov. Zhruba v 12 mesiacoch má Váš pes kompletne vyvinutý trvalý chrup. Psovi sa tiež tvorí zubný kameň, ktorý sa odstraňuje vo veterinárnej ordinácii mechanicky alebo ultrazvukom. Pes sa obvykle pred týmto zákrokom musí uspať a to je samozrejme záťaž na celý jeho organizmus. Preto je lepšie oddialiť tvorbu zubného kameňa čistením. V špecializovaných obchodoch a v psích salónoch môžete kúpiť zubné kefky s ochutenými pastami. Čistiť zuby stačí psovi raz týždenne.

Späť na blog